EN 342 - Bescherming tegen koude en lage temperaturen

EN 342:2004 Beschermende kleding – Kledingstukken en kledingensembles voor bescherming tegen koude

Deze norm legt vereisten en testmethoden vast voor kledingstukken en kledingensembles (overall of tweedelig pak) voor bescherming tegen een koude omgeving, gekenmerkt door een combinatie van vochtigheid, wind en een luchttemperatuur lager dan -5 °C) De norm behandelt geen specifieke vereisten voor hoofd-, hand- en voetbescherming.

Wat houdt deze norm in?
Wij gebruiken de norm EN 342: 1998. Deze norm heeft als symbool een ijskristal. Daarnaast staan drie waarden die de isolatiewaarde (clo), luchtdoorlaatbaarheid (X) en eventueel de waterdampweerstand (Y) aangeven. Wat deze waarden precies inhouden, wordt hierna uitgelegd.

De clo waarde, X waarde en Y waarde
De clo waarde geeft de isolatiewaarde van het model aan. Deze waarde geeft aan hoelang iemand bij een bepaalde temperatuur in deze kleding kan werken. Dit is geen bepaalde klasse, maar kan elke waarde zijn. Onze kleding heeft een Clo-waarde van 2,55 (gemeten in combinatie met standaard ondergoed type B).
In onderstaande tabel is te zien wat deze Clo waarde inhoudt.

  Lichte activiteit 115 W/m2 Gemiddelde activiteit 170 W/m2
Clo 8h / °C 1h / °C 8h / °C 1h / °C
2.0 1 -23 -18 -31
2.5 -6 -33 -29 -44
3.0 -13 -43 -39 -57

De X waarde geeft de luchtdoorlaatbaarheid van de kleding aan. Voor deze waarde zijn 3 klassen, klasse 1 tot en met 3. Bij klasse 1 laat het kledingstuk de meeste lucht door en bij klasse 3 de minste. De luchtdoorlaatbaarheid is een soort van winddichtheid, klasse 1 is dus het minst winddicht, klasse 3 het meest.

De Y waarde geeft de waterdampweerstand van het kledingstuk aan. Deze waarde bestaat uit 3 klassen, klasse 1 tot en met 3. Hierbij heeft klasse 1 de laagste waterdampweerstand en klasse 3 de hoogste.

Ondertussen is er een nieuwere versie van de EN 342 (2004).
De nieuwe versie heeft de volgende waarden: Icler / Icle, dit is een soortgelijke waarde als de clo waarde.  En deze versie heeft twee Y waarden. Waarbij de eerste Y waarde de luchtdoorlaatbaarheid weergeeft, deze wordt op een andere wijze getest dan in de oude EN 342, deze wordt weergegeven in klasse 1 tot en met 3. De tweede Y waarde geeft de waterdichtheid van het kledingstuk aan. Kleding die voldoet aan de norm EN 342 hoeft niet per se waterdicht te zijn, dus deze waarde hoeft niet altijd ingevuld te zijn. Deze waarde bestaat uit 2 klassen, klasse 1 en klasse 2. Hierbij is klasse 1 het minst waterdicht en klasse 2 het meest. Wanneer het kledingstuk waterdicht is, moet ook het ademende vermogen van de kleding getest worden.

Welke eisen worden er in de norm gesteld
  • Een model moet voldoen aan de voorwaarden gesteld in de norm EN 340
  • Deze norm kent geen specifieke modeleisen. Het model wordt puur getest op de waarden, zoals hierboven aangegeven. De kleding moet daarom ook geen openingen hebben, omdat de kou hier doorheen kan dringen.
Nieuws
Top gehoorbescherming
Lichtgewicht en opvouwbare gehoorbescherming met gevoerde hoofdband voor extra comfort.
Varionet Safety Pro
Correctie veiligheidsbrillen. Een nieuwe kijk op bescherming! De eerste veiligheidsoplossing voor de vakman met verziendheid!
Nieuwe hoge zichtbaarheid T-shirt
NIEUW T-shirts om de hele dag goed zichtbaar te zijn. korte mouw en lange mouw
Hoofdbescherming
Uitstekende bescherming, waar voor je geld. Check de nieuwe modellen van Portwest inzake hoofdbescherming.
Dassy nieuwe lijn D-FX binnenkort beschikbaar
We geven je alvast een voorsmaakje van de nieuwe D-FX modellen die er binnenkort aankomen! vanaf mei 2016 zullen de eerste negen D-FX modellen beschikbaar zijn.
High Impact handschoenen met snijklassen 5
Opzoek naar de beste handbescherming?. De nieuwe High Impact handschoen van Portwest met snijklasse 5. Bel ons voor meer informatie. 074-2423362   
Iona werkkleding.
Iona lijn heeft verbeterde zichtbaarheid voor maximale veiligheid. Bel onze verkoop voor meer informatie 074-2423362
Nieuwe multi norm wegwerp overall
BizTex microporeuze 3/4/5/6 overall. Eerste graad bescherming tegen gevaarlijke omstandigheden. Bel ons voor meer informatie. 074-2423362  
Ongekende permanent vlam vertragende kleding.
Multi standaard bescherming voor onverslaanbare prijzen. Gegarandeerde permanente vlam vertragende bescherming.  
HD winter stunt actie
Bekijk onze nieuwe 2015 winter stunt actie folder !! Wees er snel bij. De actie geld tot 29-02-2016. Bel onze verkoop afdeling voor meer info. 074-2423362