EN IEC 61482 - Bescherming tegen thermische gevaren van elektrische vlamboog

IEC 61482-2: 2009 Beschermende kleding tegen thermische gevaren van een elektrische boog.

Deze norm is opgesteld voor kleding die bescherming biedt tegen de thermische gevolgen van een elektrische boog. De bescherming tegen de gevolgen van een ‘electric arc’ kan op 2 manieren getest worden. In Europa wordt de EN IEC 61482-1-2, de zogenaamde ‘box’ test gebruikt (testmethode is vergelijkbaar met de EN 50354).

Wat houdt deze norm in
Het betreft hier risico bij blootstelling aan een elektrische vlamboog. Het doek wordt blootgesteld aan een vlamboog die ontstaan is bij 4kA of 7kA door kortsluiting. De vlamboog duurt daarbij niet langer dan 500ms.
Bij deze materiaaltest wordt de warmte doorgang van het doek tijdens en na de test gemeten. Aan de hand van deze gegevens en een Stoll-curve wordt bekeken wanneer er een tweede graads brandwond ontstaat. Tevens wordt beoordeeld op navlammen, gatvorming, smelten e.d.

Naast het doek wordt er ook een jas getest. Hierbij wordt geen energetische waarde bepaald, maar de jas wordt na blootstelling aan de vlamboog gecontroleerd op mankementen met betrekking tot de naden, sluitingen en alle andere accessoires.

Op dit moment wordt in de norm IEC 61482-2 (nog) dit pictogram genoemd. Dit pictogram wordt echter als verwarrend beschouwd, omdat het gebruikt wordt voor isolerende kleding. Om die reden wordt door Centexbel het pictogram weggelaten. Het Duitse testinstituut (STFI) die deze test uitvoert  stelt voor het vlammetje te blijven gebruiken. Beide pictogrammen zijn toegestaan.

Welke eisen worden er in de norm gesteld
Als modeleisen worden de modeleisen van lasserskleding (ISO 11611) aangehouden.
Nieuws
Top gehoorbescherming
Lichtgewicht en opvouwbare gehoorbescherming met gevoerde hoofdband voor extra comfort.
Varionet Safety Pro
Correctie veiligheidsbrillen. Een nieuwe kijk op bescherming! De eerste veiligheidsoplossing voor de vakman met verziendheid!
Nieuwe hoge zichtbaarheid T-shirt
NIEUW T-shirts om de hele dag goed zichtbaar te zijn. korte mouw en lange mouw
Hoofdbescherming
Uitstekende bescherming, waar voor je geld. Check de nieuwe modellen van Portwest inzake hoofdbescherming.
Dassy nieuwe lijn D-FX binnenkort beschikbaar
We geven je alvast een voorsmaakje van de nieuwe D-FX modellen die er binnenkort aankomen! vanaf mei 2016 zullen de eerste negen D-FX modellen beschikbaar zijn.
High Impact handschoenen met snijklassen 5
Opzoek naar de beste handbescherming?. De nieuwe High Impact handschoen van Portwest met snijklasse 5. Bel ons voor meer informatie. 074-2423362   
Iona werkkleding.
Iona lijn heeft verbeterde zichtbaarheid voor maximale veiligheid. Bel onze verkoop voor meer informatie 074-2423362
Nieuwe multi norm wegwerp overall
BizTex microporeuze 3/4/5/6 overall. Eerste graad bescherming tegen gevaarlijke omstandigheden. Bel ons voor meer informatie. 074-2423362  
Ongekende permanent vlam vertragende kleding.
Multi standaard bescherming voor onverslaanbare prijzen. Gegarandeerde permanente vlam vertragende bescherming.  
HD winter stunt actie
Bekijk onze nieuwe 2015 winter stunt actie folder !! Wees er snel bij. De actie geld tot 29-02-2016. Bel onze verkoop afdeling voor meer info. 074-2423362